PÖLLÖILLE, PUILLE, MUILLE 29.9.-22.10.2023 Muji Small Gallery 

29.09.2023
Pöllöille, puille, muille
Owls, trees and other things

Merja Castrén, Laura Havanto ja Riitu Uosukainen

Näyttely on puheenvuoro monimuotoisen luonnon ja metsien säilymisen puolesta. Metsien avohakkuut ja tehometsätalous vievät eläimiltä ja linnuilta kodin, kaventavat lajistoa ja muokkaavat maaperää vuosikymmeniksi. Metsien säilyminen on myös ihmiselle tärkeää. Lapsuuden tuttu metsä, josta poimittiin isoimmat mustikat ja jossa asui helmipöllö voi kadota yhdessä hetkessä. 

Kokemus metsästä on moniaistillinen ja kokonaisvaltainen; siihen liittyy tunteita, tuntemuksia, ääniä ja tuoksuja. Puiden lehtien havina, tuulenvire tai kypsän metsämansikan ja sammaleen tuoksu voivat olla osa tätä kokemusta. Riippuen vuorokauden ajasta voimme kokea pöllön äänettömän lennon tai nähdä auringonsäteiden tanssin kuusen oksien alla. Istuessamme auringon lämmittämällä kalliolla voimme laittaa silmät kiinni ja nauttia metsän rauhoittavasta äänimaailmasta ja imeä voimaa ikiaikaisesta kalliosta. 

Merja Castrén tuo esille töissään maata sitovaa juuristoa, metsän katoamista ja monimuotoisuutta. Hänelle metsät, kalliot, tunturit ja niiden kulkijat tuovat sisäistä rauhaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta: “Olen metsässä ja metsä minussa”.

Laura Havanto kokee metsän paikkana, jonne voi piiloutua hektisestä arjesta. Kun aukaisee kaikki aistit, metsästä avautuu uusi maailma. Havanto sukeltaa teoksissaan latvuston alle marjakasvien maailmaan, joissa tarut ja uskomukset toimivat inspiraation lähteenä.

Riitu Uosukaisen pienoisveistokset ihmettelevät maailmaa kykenemättä täysin löytämään vastauksia elämän suuriin kysymyksiin. Näyttelyn pöllöt lohduttavat, kuuntelevat, mutta myös herättävät kysymyksiä ihmisen toimien oikeudellisuudesta. Ne rauhoittelevat, mutta myös välittävät toiveikkuutta tulevaisuutta kohtaan. Huomenna kaikki voi olla paremmin.

Merja Castrén (s. 1967) on lasi- ja keramiikkamuotoilija ja hän työskentelee keramiikkastudiollaan Helsingin Kaapelitehtaalla sekä kotistudiossaan Siuntiossa. Hän tekee taideteoksia keramiikasta yhdistäen siihen muitakin materiaaleja kuten puuta, lasia, metallia ja nahkaa. Hän on ollut mukana lukuisissa näyttelyissä, pitänyt yksityisnäyttelyitä sekä teoksia on ollut esillä mm. Tallinnassa ja Romaniassa.

Laura Havanto (s.1980) on lasi- ja keramiikkamuotoilija ja hän valmistuu loppuvuodesta kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta. Havanto työskentelee Kaapelitehtaan studiossaan pääasiassa keramiikan mutta myös muiden materiaalien parissa.

Riitu Uosukainen (s.1975) työskentelee Helsingin Kaapelitehtaalla. Keraamiset pienoisveistokset saavat usein ihmisen tai linnun muodon. Hän on valmistunut Kuopion Muotoiluakatemiasta keramiikka-alan artenomiksi vuonna 2000 ja suorittanut ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon Hämeen ammattikorkeakoulussa vuonna 2018. Viime vuosina hänen veistoksia on ollut esillä eri puolilla suomea sekä yksityisnäyttelyssä Berliinissä.