LUMETON PÄIVÄ 3.-27.9.2020   Galleria K Vantaa

31.08.2020

Merja Castrén, Laura Havanto ja Riitu Uosukainen

Näyttely on kolmen Helsingin Kaapelitehtaalla työskentelevän keramiikkataiteilijan yhteisnäyttely. Näyttelyn teemana on ihmisen luontosuhde. Luomme kolme tilaa ja kolme näkökulmaa luontoon. Jokainen taiteilija käsittelee aihetta omasta näkökulmasta käsin.

Lumeton päivä viittaa maapallon lämpenemiseen ilmastonmuutoksen seurauksena. Valkoiset talvet vähenevät ja uhkana voi olla lumen ja jään katoaminen tulevaisuudessa. Ilmastonmuutoksen aiheuttama ahdistus lisääntyy ja yhä useammat pohtivat omia kulutusvalintojaan ja kantavat huolta maapallon ja luonnon tilasta. Huoli maapallon kestokyvystä aiheuttaa monille ahdistusta. Haluamme pohtia teoksiemme avulla ympäröivän luonnon tilaa ja ilmastonmuutoksen merkitystä eri näkökulmista. Laura Havanto käsittelee teemaa luonto- ja puutarhateeman kautta. Merja Castrén käsittelee töissään luonnon ilmiöitä ja monimuotoisuutta ilmastonmuutoksen kourissa, Riitu Uosukainen pohtii ilmastonmuutokseen liittyvää ilmasto-ahdistusta sekä metsien tulevaisuutta.

Merja Castrén

Merja Castrén on lasi- ja keramiikkamuotoilija. Tällä hetkellä hän työskentelee keramiikkastudiollaan Helsingin Kaapelitehtaalla. Hän tekee funktionaalisia esineitä ja taideteoksia, joihin hän saa inspiraationsa luonnosta ja varsinkin Lapista, joka on hänelle kuin toinen koti. Hän haluaa herätellä meitä ympärillä tapahtuviin muutoksiin. Useat hänen teoksensa kertovat ilmastonmuutoksen mukanaan tuomista ilmiöistä kuten jäätiköiden sulamisesta, kuivuuden lisääntymisestä ja miten asiat voivat mennä päälaelleen. Teoksia hänellä on HUS:n taidekokoelmassa sekä useissa yksityiskodeissa.

Näyttelyssä tulemme näkemään Merja Castrénilta teoksia, joissa materiaalit ovat pääosin käsinrakennettua keramiikkaa. Tällä kertaa hän on ottanut mukaan jäätiköt kadottaneet jääkarhut vaeltamaan ihmeissään Tuhkelo-metsikössä: "Minne olemmekaan joutuneet?" Esillä on mm. kuivuutta kuvaavia veistoksia, seinäteoksia ja maljakoita, joissa pinnat ratkeilevat erilaisin tekniikoin toteutettuna.

Laura Havanto

Laura Havanto on vuonna 2016 valmistunut keramiikka- ja lasimuotoilija. Sivuaineena hän on opiskellut tekstiilimuotoilua. Havanto työskentelee työhuoneellaan Kaapelitehtaalla Helsingissä pääsääntöisesti keramiikan parissa mutta yhdistelee mielellään teoksissaan eri materiaaleja keskenään. Havanto suunnittelee myös lasitaidetta. Inspiraation taiteeseen hän saa usein arkipäiväisistä asioista. Luonto, puutarhamiljöö ja perhe toimivat inspiraation lähteinä. Havannon teokset ovat löytäneet tiensä moniin yksityiskoteihin.

Havanto käsittelee näyttelyn teemaa luonto- ja puutarhamiljöön kautta. Hän pohtii Hope- teoksissa tulevien sukupolvien tulevaisuutta. Saavatko hekin nauttia kauniista ja monimuotoisesta luonnosta? Havannon seinäteokset koostuvat erikokoisista kappaleista ja on valmistettu valutekniikalla sekä käsinrakentaen. Teoksissa esiintyy myös puutarhasta tuttuja kasveja.

Riitu Uosukainen

Riitu Uosukainen on työskennellyt keramiikkataiteen parissa Helsingin Kaapelitehtaalla vuodesta 2000. Hän on valmistunut Kuopion Muotoiluakatemiasta keramiikka-alan artenomiksi vuonna 2000 ja suorittanut ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon Hämeen ammattikorkeakoulussa vuonna 2018. Riitu Uosukaisen teoksia on mm. Valtion ja HUS:n taidekokoelmassa sekä useissa yksityiskodeissa.

Uosukaisen rujot keraamiset hahmot ihmettelevät maailmaa ja omaa olemistaan kykenemättä täysin löytämään vastauksia elämän suuriin kysymyksiin. Töissään hän käsittelee ihmisen luontosuhdetta sekä metsien tulevaisuutta. Pöllöt kuvastavat Uosukaiselle luonnon hiljaista viisautta. Pöllöt lohduttavat, kuuntelevat, mutta myös herättävät kysymyksiä ihmisen toimien oikeudellisuudesta.