KAUAN... 20.6.-30.7.2024 Galleria Aarni Espoo

17.06.2024

Kauan menee teoksen tekemiseen – Kuvataiteen arvostus keskiössä

Espoon kuvataiteilijat – Esbo Bildkonstnärer ry:n jäsennäyttely nostaa esiin kuvataiteen merkitystä sekä taiteilijoiden panosta kulttuurin rikastamisessa. Näyttely avaa keskustelua taiteilijan työn arvostuksesta ja ammattimaisuudesta, korostaen taiteen yhteiskunnallista merkitystä.
Kuvataiteilijoiden työ on pitkäjänteistä ja intensiivistä. Kuvataiteen yleisö ei välttämättä tiedä, että taiteilijat tekevät pitkiä työtunteja, mutta valitettavasti työlle ei ole määriteltyä minimipalkkaa. Kuvataiteilijoiden tuloista noin puolet arvioidaan tulevan taiteen tekemisestä. Näyttely korostaakin tarvetta tunnustaa taiteellisen työn taloudellinen arvo ja vaikutus yhteiskuntaan.

"Taiteilijan työn monet muodot" -tutkimus, joka on julkaistu Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen toimesta vuonna 2024, paljastaa, että peräti 77 % taiteilijoista joutuu tekemään säännöllisesti palkatonta työtä. Tämä kertoo tarpeesta tunnistaa taiteilijoiden taloudelliset haasteet.
Suomen Taiteilijaseura on julkaissut verkkosivuillaan "Ohjeita kuvataiteilijoiden työn hinnoitteluun", jossa korostetaan taiteellisen työn erityisosaamista ja sen vaativuutta. Työn hinnoittelun tulisi vastata vaativien asiantuntijatehtävien tasoa, ja siihen sisältyy monia eri kuluja kuten materiaalikulut, työhuonekulut, laitteet ja ohjelmistot sekä palkkion sivukulut.
Toivomme, että näyttely herättää yleisön arvostamaan kuvataiteilijoiden työtä ja ymmärtämään sen merkityksen yhteiskunnassa.

Lähteet:
https://www.cupore.fi/julkaisut/taiteilijan-tyon-monet-muodot
https://www.artists.fi/fi/taiteilijalle/kuinka-elaa-kuvataiteella/kuvataiteen-palkkio-ohjeistus

Näyttely on avoinna ti–pe 12–18. Suljettu viikonloppuisin.